Vett och etikett på Bankalas

Det finns inga absoluta regler för hur man ska uppföra sig på Bankalas (eller för den delen andra MJ-sammankomster) men för att undvika trista eftermälen kommer här några saker man bör tänka på.

Modelltvång

Besökare bör till Bankalas medföra någon form av egenbyggd modell. Modellen behöver inte vara färdigbyggd och objekt, skala och byggmaterial är valfritt.
    Anledningen till denna regel är inte i första hand för att vi inom föreningen ska få se era alster utan att ni, kära besökare, ska få visa upp vad ni gjort och kunna se på andras byggen. Det är kul att titta på andras modeller och det uppstår ofta intressanta diskussioner runt dessa. Man brukar få massvis med tips och även inspiration för egna byggen.
    Många anför som skäl för att inte ta med sina modeller att de är för dåliga, inte håller Skövde-standard, är ointressanta osv. Struntprat! En nybörjare har mest nytta av de tips han kan få av den som är lite-mer-än-nybörjare. Inte av superexperten med mindre mekanisk verkstad i källaren.
    En känd bieffekt av att se andras modeller är dock s.k. post-traumatisk Bankalasupplevelse. Känslan av att alla andra utom jag bygger så fantastiskt bra, och mycket också. Brukar komma på tåget/i bilen på väg hem och sitta i ca en vecka. Ersätts därefter ofta av en ny, "nu-ska-jag-visa-dom-jävlarna", vilket efter ca ett år, lagom till nästa Bankalas, brukar resulterar i nedkomsten av nya modeller. Helt normalt, inget man behöver söka för.

Se men inte röra

Man rör ALDRIG andras modeller, utan att först fått tillstånd av byggaren/ägaren.
    Modeller som byggs skalenligt är ömtåliga saker. Det är inte Märklin vi pratar om. På vilket sätt de är ömtåliga vet bara byggaren. Det går att förstöra ett fantastiskt bygge bara genom att lyfta på fel sätt.
    Om målning kan vi ha olika åsikter men de flesta seriösa byggare vi känner vill att deras modeller ska vara matta. För detta gör de extra ansträngningar med speciella mattlacker och nedsmutsning med pulvriserad krita. Allt detta kan förstöras på kort tid med några fettiga fingrar på olämpliga ställen.

Inget är fel

Folk som håller på med MJ är per definition individualister. Alla har en egen uppfattning om vilket som är "rätt" skala, spårvidd, förebild, epok, nation etc. Detta måste man acceptera och respektera. Försök att "omvända" folk är normalt meningslösa och bör undvikas.
    Om modeller måste vara förebildstrogna eller kan vara free-lance/gladbyggen kan vi också ha olika uppfattning om. Självklart finns det plats för bägge varianterna.
    Likaså har vi inte samma uppfattning om hur många timmar en modell får ta att bygga. En del tycker att en timmes modifiering av en köpevagn är vad man har tid med. På Pendon har de flesta hus tagit minst 1500 timmar att bygga. Jobb- och familjesituation styr. Försök att inte bli stressad av alla fantastiska modeller som visas upp. Det är bättre att tävla med sig själv än med andra.