Jubileumsfest 2016

Den 22 oktober 2016 anordnades jubileumsfest för att fira att Skövde modellsällskap och WNJ, Westergötlands-Nerikes Jernvägar, funnits till i 40 år.
Genom åren har dryga 90-talet personer varit med eller stått föreningen nära och 41 (plus fyra respektive) av dessa var närvarande på festen, varav fem som var med från början.

Upprinnelsen och anledningen till varför vi träffades denna dag. En liten blänkare i Allt om Hobby som fick oanade konsekvenser. Så det kan gå.

 

Före festligheterna besågs banan i dess nuvarande skick av illustra gäster. Från vänster Inger och Lars Wahlström, Agne Ravik, ordförande Göran Axelsson och Erik Juhlin.

Erik var den som inbetalade den första medlemsavgiften! Kan ha berott på att han var kassör de första 10 åren...

Uno Milton framför Mölltorps station. Vi hoppas han gillar vårt sparsamt möblerade landskap. Det är från honom vi knyckt idén. Erik Trulsson i bakgrunden.

Fler och fler gäster droppade in. Som vanligt i sådana här sammanhang fanns det mycket att diskutera.

Längst till höger Olle Sundström. Det finns en del misstankar om att sjön Osunden på banan är döpt efter honom men man ska inte tro allt man hör.

 

Lars T Stenson från Hagfors dök upp och så även allas vår LOK, Lars Olof Karlsson
Gamla medlemmarna Rolf Ryrholm och Erik Forss samtalar... ... liksom nestorerna Uno Milton och LOK, Lars Olof Karlsson.

I minglet hittade vi också Göran Engström, Hans Dagermark, Svante Andersson och Göran Eriksson.

Här har Åke Carlsson, Hans Dagermark och Lars Gustafsson bänkat sig inför det emotsedda föredraget.

Stolarna räckte precis till. Längst fram Erik Forss och Göran Tholin.

Lars Lindström förklarar för Ammi var banan egentligen gick/borde gått genom det svenska landskapet. För att det inte skulle bli några fel under föredraget.

Ammi höll sitt bejublade föredrag med nutida och historiska bilder från föreningen och banan. Intressant och lite gripande faktiskt. En slutsats var att vi såg bra ut, även då.

Maten dukades fram och gästerna samlades kring måltid och intressanta diskussioner.

Olle Rinnelius och Ammi samtalar med bl a Bengt Frizén, Täby.

Erik Trulsson - mannen som gav Y6:an ett ansikte - tillsammans med Hans Larsson, MRW, och Lars Gustafson, Växjö.

Mästerbyggare Mattisson diskuterar något klurig lokbygge tillsammans med Karl-Axel Rydén. Lars Wahlström, som hellre bygger hus, verkar måttligt intresserad.

Mats Björkelund försöker förklara olika sätt att framställa etsade byggsatser, om vi kommer ihåg rätt. Till höger föreningens "minsting" Jerry Carlsson. Pappa till en son Hilding. Det kallar vi engagemang för järnvägshobbyn!

Lars Lindström, Göteborg/Skövde, tillsammans med Hans-Karlsson-Nylén, Värmland/Surahammar, och Stig Johansson, Göteborg.

Ordförande Axelsson har bänkat sig för att höra dagens andra föredrag. Göran har hört att det där med att Apple ska vara bra men har nog inte riktigt fattat poängen.

Lars Olof Karlsson berättade om modelljärnvägens historia. LOK visade även närmast antika modellbyggsatser från 1950-talet. Mest kartong och trä. Kraven har ökat...

Göran Tholin höll också ett litet tal om sin kontakt med föreningen genom åren. Känslosamt på många sätt.

Ammi med Barbro Dickson och sambon Uno Milton.

Anders Johansson, Göran Engström och LOK med varsitt exemplar av jubileumsgåvan, ett huskompendium med bilder och ritningar på hus som finns på banan.

Uno Milton, 89, framför det lok som kanske betytt mer för MJ-Sverige än något annat lok: det D-lok som gått på Unos bana på Tekniska Muséet i mer än 50 år. Still going strong. Vi är många, många som bugar och bockar för att vi på detta vis fick upp ögonen för hur en modelljärnväg skulle se ut. WNJ inte minst.

Som vanligt i sådana här sammanhang fortsatte de tekniska diskussionerna. Här visar Hans Larsson upp supersmå lysdioder för Uno Milton, fortfarande lika intresserad.