Web-design

Web-verktyg

WNJ:s hemsida byggs med Macromedia Dreamweaver 4. Ett bra och enkelt verktyg för att bygga hemsidor. Det är också bra för organisation av kataloger, filer, bilder och annat, något som kan vara ett organisatoriskt gissel.

Dreamweaver har funktioner för att synkronisera hemsidan från hårddisk till web-hotell. För den drivne web-designern som vill addera flash, javascript och liknande finns det måhända bättre verktyg men sådant har inte känts nödvändigt för WNJ. ("Nymodigt tjafs" som Völund skulle sagt.)

Annat som ingår är analys av att alla länkar fungerar, om man har några objekt som är föräldralösa, hur lång tid en sida tar att ladda osv.

Dreamweaver är också "sig själv nock", det klarar sig med de filer som utgör hemsidan. Vilket är en skillnad mot MS Frontpage (som använts i ett tidigare försök) som lägger upp mängder med hjälpfiler som man inte riktigt förstår funktionen av. Det är därmed lätt att börja använda Dreamweaver även för en befintlig hemsida. Dreamweaver skapar själv en bild av sajten genom att analysera alla länkar osv.

(Största nackdelen med Dreamweaver är nog priset, om man inte har en dotter som jobbar med design och ibland åker till Thailand...)

Bildbehandling

För bildbehandling har oftast använts JASC Paint Shop Pro, version 6 och 7. Ett litet, lättstartat program för diverse enklare manipulering av bilder; beskärning, ändring av upplösning, ändring av ljus och kontrast. Eftersom det är så snabbstartat har jag association för alla vanliga grafikfiler att starta Paint Shop Pro. Programmet är förhållandevis billigt, under 1000 SEK.

För vissa svårare jobb har använts Adobe Photoshop 7, ett mycket tyngre verktyg som även på en snabb dator tar en kafferast för att starta. (Pris: se kommentar för Dreamweaver.)

Scanning av bilder

Vanliga bilder har scannats med en HP 4470C flatbäddsscanner. Teoretiskt en 1200 dpi-scanner men noggranna prov visar att den sista biten inte är att lita på så det är nog mer en bra 600 dpi-scanner. Vilket räcker långt. De flesta bilder är ursprungligen scannade med 600 dpi, några större med 400 dpi.

Scanning av dia

Diabilder, och även en del svart-vita originalnegativ, är scannade med en HP Photosmart. Alla bilder har scannats med 2400 dpi, vilket ger bilder på ca 20 MB, okomprimerad TIFF.

Filformat

Bilder är alltid scannade till TIFF-format. TIFF är bra som ursprungsformat eftersom det är icke-förstörande och finns i komprimerande format. Typisk storlek på filer är 2-20 MB.

För presentation på hemsida kan man inte lägga ut bilderna i original. Dessa är därför omskalade till att vara ca 200-600 pixlar i bredd, och i JPG-format, inte alltför hög kompressionsgrad. Detta ger hyfsade bilder med storlekar på 20-100 KB. Vissa praktexemplar finns även att få som Storbild, då 1024 pixlar i bredd, användbart som bakgrundsbild på skrivbordet.

Grafiska aspekter

Hemsidan har konstruerats för bildskärmar med storlek 1024 x 768 pixlar. Att konstruera för 800 x 600 skulle göra den bildmässiga layouten betydligt svårare. Med priser på 17" bildskärmar på 1000-1500 SEK börjar ändå en majoritet snart att ha så stora skärmar.

Bandbredd

Sidan är inte konstruerad bara för folk med bredband. Dreamweaver har varit inställd för att visa laddningstider för 56 KBaud modem och målsättningen har varit att en sida inte ska ta mer än max en minut att ladda med en sådan förbindelse. Man hade kunnat få ner laddtiderna genom att ha mer "tumnaglar" men jag är inte speciellt förtjust i det sättet att presentera bilder. Oftast finns det någon klurig Brandtsk text att läsa under tiden man väntar på laddningen.